Hoe maak je een kleurrijk interieur? – We praten met interieurstylist Suus Vos

Kleuurijk interieur van Suus Vos - interview met interieurstylist

De foto is eigendom van: Suus Vos

Hoe breng je kleur aan in je interieur? Dit kan een lastige taak zijn als je niet weet hoe je kleuren moet combineren en hoe je ze in een kamer moet gebruiken zodat ze niet overweldigen, maar stijl toevoegen. We praten met Suus Vos over hoe je een kleurrijk interieur maakt. Suus is een interieurontwerpster die graag sterke en contrasterende kleuren gebruikt in haar ontwerpen. Laat je inspireren en vind tips voor kleurrijke en stijlvolle interieurs. 

Suus, laten we beginnen met vertellen hoe je een passie hebt gekregen voor het creëren van kleurrijke interieurs. Hoe is je avontuur met interieurontwerp begonnen?

Suus: Opgegroeid in een creatief gezin en altijd in een gezellig, knus ingericht huis. Mijn ouders hebben beide gevoel en passie voor stijl, spullen bij elkaar zoeken of creatieve oplossingen qua interieur. Dus waarschijnlijk meegekregen en geïnspireerd door. Leuke anekdote is, dat terwijl ik lila muurverf aanbracht op het onderste deel van twee muurtjes in onze zithoek DIY opkamertje, mij ineens herinnerde dat er een foto is van mijn vader die mij de fles gaf, met op de muur van de slaapkamer dezelfde kleur paars (en zilverfolie als behang, ik bedoel maar, haha.) 

De seventies komen gewoon weer terug, hoe gaaf is dat. Daarnaast heeft de liefde voor Zuid Spanje, met al haar mooie kleuren, mij ook erg geïnspireerd, als het om kleur gaat. Het is altijd een passie geweest om me met interieur bezig te houden. Tijdens onze recente verbouwing, ging ik zo op in het hele proces en werkte ik zo fijn samen met Robbie, die al mijn plannen hielp uit te voeren dat ik besloot er meer dan m’n hobby van te maken. Met ons eigen huisje als portfolio en mijn ervaring en grotendeels geschikte opleiding op zak. 

Mensen zijn vaak bang om sterke en intense kleuren toe te voegen aan interieurs. Hoe krijg je mensen zover dat ze openstaan voor meer kleur in hun interieur?

Suus: Het is niet mijn doel om mensen over te halen hoor, haha. Vergeleken met bijvoorbeeld Mexico, India, Curaçao, Marrakech en mediterraanse landen, zijn we in Nederland weinig kleur (in interieur) gewend. Voor mij staat kleur in huis voor sfeer, karakter en persoonlijkheid. Maar ik begrijp dat kleur als te druk, out of comfortzone of om wat voor een reden dan ook niet de voorkeur heeft van veel mensen. 

Natuurlijk zou ik het liefst carte blanche krijgen en een plan maken waarin er een grotere rol voor kleur is weggelegd. Ik daag klanten stiekem ook best wel uit daartoe. Voor mij is het zo afhankelijk van de vraag waarmee men komt, wat de ruimte te bieden heeft en welke smaak ze hebben. Verder merk ik dat veel mensen niet denken in; hoe maak ik mijn huis zo persoonlijk mogelijk. Dat is mijn grootste missie. Want hoe fijn is het om je echt thuis te voelen in je eigen huis en ook van andere terug te horen; oh dit is echt jullie! Daarbij kan kleur wat mij betreft een fijne rol spelen, in plaats van alleen in hokjes, stijlen of stromingen te denken.

Kleuurrijk interieur - groene wandtegels in de keuken - Suus Vos

De foto is eigendom van: Suus Vos

 55,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options
 35,00 p/m2

Tijdelijk uitverkocht

Select options
 40,00 p/m2

Direct leverbaar

Select options
 76,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options

Hoe vind je de juiste kleur voor het interieur en ook voor de bewoners van het huis, zodat ze zich prettig voelen in de kleuren die ze omringen? 

Suus: Eerst ga ik een oriëntatie gesprekje aan om de mensen een beetje te leren kennen, goed om me heen te kijken naar de huidige inrichting en ruimte. Daardoor poppen er al allerlei ideetjes in me op. Naar aanleiding van hun vraag of wensen breng ik al dan niet kleur ter sprake. Zoals ik al zei, denk ik niet in stijlen, maar ontstaat het plaatje gedurende het ontwerpproces. Zoals een schilderij vormt het zich in mijn hoofd. Vaak willen mensen een schets om het ook voor zich te kunnen zien. Ter plekke kan ik ze op mijn scherm diverse opties laten zien en toelichting geven op wat een kleur kan doen. Zo komen we samen tot een ontwerp of een aantal opties waar ze dan uiteindelijk uit kunnen kiezen. 

Je gebruikt vaak wandtegels in intense kleuren in je ontwerpen. Zou je onze klanten kunnen adviseren over hoe ze wandtegels ook op bijzondere plekken zoals bijvoorbeeld in de slaapkamer kunnen gebruiken? Waar moeten klanten op letten bij het kiezen van wandtegels? 

Suus: Jaaa, ik ben verliefd op tegels! Ze kunnen zoveel meer sfeer brengen nog dan (intense) verfkleuren en behang. Ze leven meer, vooral de diepe, handmatig vervaardigde kleuren. Licht, een belangrijk en bepalend element in mijn ontwerpen, speelt met die levendigheid. Daarom blijven ze boeien(d) om naar te kijken. Elk moment van de dag als je de ruimte inloopt, zie je een andere kleurintensiteit. 

Een tip zou kunnen zijn bijvoorbeeld, maak het hoofdbord voor je bed, op een plank die je vastschroeft aan de muur. Mocht je een keer wat anders willen, of de bewoners na jou, dan hoef je alleen de plank los te schroeven ipv alle tegels van de muur afbikken. Verder raad ik aan de tegel eerst echt te gaan bekijken of een staaltje aan te vragen. Online kan de kleur afwijken. De vorm kan ook bepalend zijn voor een ontwerp. Oh ja en gekleurd voegsel is heel erg leuk om mee te spelen! 

Slaapkamer met wandtegels (2) - interieurontwerper Suus Vos
Slaapkamer met wandtegels - interieurontwerper Suus Vos

De foto’s zijn eigendom van: Suus Vos

 35,00 p/m2

Direct leverbaar

Select options
 35,00 p/m2

Tijdelijk uitverkocht

Select options
 66,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options
 45,00 p/m2

Direct leverbaar

Select options

Voor welk soort mensen en karakters zijn kleurrijke interieurs? Voelt iedereen zich comfortabel in een ruimte met sterke kleuren?

Suus: Wat mij betreft voor iedereen die ervoor open staat. Kleuren kun je ook heel subtiel een rol laten spelen of heel zacht. Geen kleur kan voor veel mensen juist als rustgevend werken, terwijl anderen rustig worden van een zachte groen bijvoorbeeld. Er is wel onderzoek gedaan naar welke invloed bepaalde kleuren hebben op mensen. Dat gebruik ik af en toe wel in mijn ontwerp. Zoals dat van onze slaapkamer, geïnspireerd door een afbeelding van een verse paarse vijg in een helblauwe tray en door de prachtige Jardin de Majorelle. Mijn lief stuiterde bij het idee dat ik een hele wand diepblauw zou maken. Uiteindelijk compenseerde groen en paars de te grote trigger en slapen we beiden als roosjes. 

Suus, wat vind jij van de huidige kleurtrends? Welke kleuren zijn op dit moment het populairst?

Suus: Ondanks ik dus niet zozeer in trends denk, volg ik ze uiteraard wel. Geïnteresseerd in wat diverse merken, design of niet (moet ook wel betaalbaar blijven in deze toch al dure tijden) uitbrengen. Off white is de hit weer, maar pastel is ook wel hip en trendy. Bruin uit de seventies. Die laatste vind ik wel een leuke, uitdagende, niet voor de hand liggende kleur waarmee je iets heel warms kunt creëren. 

Wat als de kleur die je voor het interieur hebt gekozen saai of uit de mode raakt? Wat doe je dan met het interieur? 

Suus: Zullen we het noemen; dat je erop uitgekeken bent? Aan wat er in de mode is, hoef je je niks aan te trekken wat mij betreft. Ik pik er, net als bij kledingtrends, er misschien wat elementen uit die ik tof vind, of verwerk ze op een eigen manier. Hoe unieker en origineler, hoe meer eigenheid. De hashtag #eigenheidinjeinterieur gebruik ik dan ook regelmatig bij mijn content op de socials. Maar om terug te komen op je vraag. Omgooien maar weer, heerlijk om dat eens in de zoveel tijd te doen. Vooral tijdens de lente krijg ik vaak die neiging, als de vogels ook nieuwe nestjes bouwen. Ander behangetje, verf of meubels verplaatsen/vervangen. Zelfs tegels zijn tegenwoordig over te schilderen…..

Kleuurijk interieur met wandtegels - toiletruimte van Suus Vos
Kleuurijk interieur van Suus Vos - interview met interieurstylist

De foto’s zijn eigendom van: Suus Vos

 66,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options
 63,00 p/m2

Direct leverbaar

Select options
 76,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options
 85,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options
 64,00 p/m2

Direct leverbaar

Select options
 86,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options
 45,00 p/m2

Direct leverbaar

Select options
 81,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options

Hoe combineer je kleuren en patronen? Heb je een tip om de juiste kleuren en patronen te kiezen zodat alles bij elkaar past?

Suus: Als de tegels de eyecatcher van de ruimte worden, is het leuk om ook met het patroon te spelen. Worden de tegels meer deel van het geheel, zou ik het rustiger houden qua patroon. Soms kan een patroon het ontwerp of de tegel versterken. Vraag je dus van tevoren af waar je het accent op wil leggen.  

Wat inspireert jou? Waar haal je je ideeën voor kleurrijke interieurs vandaan?

Suus: Dat kan echt van alles zijn, een plek waar ik geweest ben, een kleurencombi in een bloem, fruit in een gekleurde mand, zelfs als ik met een bosje van de buuf gekregen lavendel door het huis loop om te kijken waar ik het in een vaasje neer zal zetten, kan ik verliefd worden op de toevallige combi van lila met het groen op de muur (dat was de inspiratie voor het ontwerp van ons toilet). Oh en de sneakers van onze dochter hadden ook een te gekke kleurencombi waar ik wel eens mee aan de slag zou willen. 

Is het mogelijk om verschillende sterke kleuren te combineren in een interieur? Of is het beter om een sterke kleur als element toe te voegen op bijvoorbeeld maar één wand? 

Suus: De kracht van kleur zit hem voor mij in mooie combinaties. De natuur is voor mij daarvan het ultieme voorbeeld. Kijk om je heen, in de lente naar de bloesems. Als ze uit maar één kleur roze zouden bestaan, waren ze lang niet zo mooi. En waarom wandelen we graag tussen de herfstkleuren van het bos?! Tegelijkertijd, afhankelijk wat je wil bereiken met de ruimte, kan het juist veel krachtiger zijn of rust brengen, als een enkele kleur de hoofdrol speelt. 

Waar help je klanten mee? Wat kunnen ze van je verwachten? En hoe kunnen onze klanten met jou in contact komen?

Suus: Eigenlijk is dat al wel ter sprake gekomen tijdens dit interview. Ze zijn van harte welkom op mijn Instagram pagina @suusvosinterieur en website www.suusvosinterieurstyling.nl of stuur een mailtje info@suusvosinterieurstyling.nl

Kleuurijk interieur met Portugese tegels - interieurstylist van Suus Vos

De foto is eigendom van: Suus Vos

 49,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options
 54,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options
 53,00 p/m2

Direct leverbaar

Select options
 55,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options
 57,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options
 57,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options
 54,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options
 40,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options