Blog Keramische terrastegels voor in uw Tuin anno 2016.

De zomer komt er weer aan, het weer wordt mooier en we brengen steeds meer tijd door in de tuin. Tijd om de tuin een opfrisbeurt te geven! Met keramische terrastegels geef je jouw tuin een moderne en frisse uitstraling, zonder dat je meer onderhoud hebt aan je tuin. Keramische terrastegels zijn namelijk erg onderhoudsvriendelijk en vereisen geen maaibeurt zoals gras.

blog 2

 

Je kan alle kanten op met deze trending tegels. Gebruik ze voor een mooie veranda met uitzicht op je tuin, een zonnig terras of als vloer rondom het zwembad. Zelfs het aanleggen van een royaal pad door je tuin is zo gedaan met deze multifunctionele tegels!

Natuurlijk zijn deze tegels niet alleen geschikt voor je tuin, maar ook ideaal voor op je balkon. Keramische terrastegels hebben naast de onderhoudsvriendelijkheid nog vele andere voordelen tegenover soorten als natuursteen. Keramische terrastegels zijn erg slijtvast en verkleuren niet, daarnaast zijn ze watervast en absorberen dus geen vocht. Een andere eigenschap is dat ze niet glad zijn, waardoor ze dus een stukje veiligheid met zich meebrengen. Ook zijn deze tegels licht en kunnen ze uitstekend tegen vorst. Een hele reeks voordelen dus. Als je eenmaal voor deze tegels kiest wil je nooit meer iets anders!

Wist je dat er ook veel verschillende soorten van deze tegels bestaan? Ga voor een natuurlijke
en rustieke stijl met de natuurstenen look, kijk hiervoor eens naar de 60×60 cm APA 7 van RB Tegels of ga voor warm en robuust met de houtlook, ook deze is te vinden bij RB Tegels, kijk bijvoorbeeld naar de 61.5×61.5 cm E6 keramische terrastegel.

De naam hebben de tegels te danken aan het feit dat ze van klei gemaakt zijn en ongeveer 1 uur gebakken worden in een oven waarin de temperatuur boven de 1000 graden celsius reikt. Het maken van deze tegels is een waar ambacht en beschikt over een rijke geschiedenis!

Zelf leggen

Wil jij je tuin ook omtoveren in een waar paradijsje? Hier lees je hoe je deze tegels zelf legt!

Om te beginnen zijn er twee manieren: de tegels leggen op een losse grond of op een gestabiliseerde grond. Heb je een vlakke tuin die niet of nauwelijks verzakt? Kies dan voor het tweede. Woon je op een plaats waar veel verzakkingplaatsvindt? Kies dan voor het eerste. Als het water in je tuin slecht wegloopt, kies dan zeker voor het tweede.
Laten we beginnen met de eerste manier. Het is hierbij erg belangrijk dat de grond goed water doorlaat. Zo niet kies dan echt voor de andere manier.

Eerste manier

Begin met een laag vulzand van minimaal twintig centimeter. Verdicht deze in twee lagen van 10 cm met een trilplaat. Plaats een stabilisatievliesdoek van 120 gram per vierkante centimeter.
Plaats nu een ondergrond van 8 cm Stabicare. Schud dit tot een compact geheel. Strooi over dit geheel een los laagje Stabicare.
Leg de tegels zorgvuldig op deze laag. Maak hierbij gebruik van voegkruisjes, zo krijg je een beter zicht hoe je ze moet leggen om het geheel zo strak en recht mogelijk te krijgen.
Voor het voegen van de tegels gebruik je in dit geval waterdoorlatende voeg, neem bijvoorbeeld Varistone Z. Verwijder de voegkruisjes en zorg dat de tegels en voegen vrij zijn van zand en vuil. Laat het een dag uitharden en maak de tegels daarna schoon. Je hebt weer een spiksplinternieuw terras!

 

blo 2.1

Tweede manier

We komen nu terug op de tweede manier. Zoek uit, afhankelijk van jouw soort grond, welke fundering en onderverharding je nodig hebt. Als de gekozen ondergrond klaar is kan je beginnen met het maken van de drainagemortel, samengesteld uit split 2-6mm, stabilisatiemortel en bindmiddel. Deze komt op de ondergrond. Deze laag is het best tussen de 5 en 8 cm zijn, afhankelijk van de grootte. Zorg voor genoeg afschot zodat het water gemakkelijk afgevoerd kan worden. Dit kan het makkelijkst door middel van een draingoot. Het verlijmen van de tegels op drainagemortel kan alleen gedaan worden als het nog niet hard is geworden, werk dus snel en precies!

Smeer met een lijmkam een soepele hechtmortel op de onderkant van de tegels. Klop ze daarna zachtjes in op de drainagemortel. Je kan de tegels alleen verlijmen op een drainagemortel die niet is hard geworden, breng dus niet te veel in een keer aan.
Laat de tegels een dag drogen en zorg ervoor dat er niemand over de tegels heen loopt.
Na het drogen kan je beginnen met het invoegen. Er zijn verschillende kleuren voeg beschikbaar, kies daarom de de voeg die jij het mooist vind staan bij de tegels en omgeving.
Met deze manier van leggen kun je zowel een waterdoorlatende als een water afwerende voeg gebruiken. Laat het terras weer een dag drogen. Als het goed is gedroogd is het nodig om het terras schoon te maken om de resten en het vuil te verwijderen. Klaar is Kees!

Hopelijk ben je nu voldoende geïnformeerd en net zo enthousiast over keramische terrastegels als wij. Misschien zien we jou wel terug bij ons in in Tiel!