Tegels schoonmaken - hoe zorg je ervoor dat ze altijd als nieuw blijven?

Hoe tegels schoonmaken? RB Tegels Blog

Vloer– of wandtegels vind je in bijna elk huis. Vaak kiezen we ervoor om ze te kopen omdat ze een goedkopere optie zijn dan bijvoorbeeld een echte houten vloer. Keramische tegels zijn gemakkelijk schoon te maken, maar het is belangrijk te weten wat en hoe je ze schoonmaakt, zodat ze er altijd goed uitzien. In dit artikel leer je hoe je de tegels in je huis kunt verzorgen zonder er veel tijd aan te besteden. 

Hoe maak je keramische tegels schoon?

Keramische tegels kun je schoonmaken met producten die je waarschijnlijk in huis hebt. De meest gebruikte producten voor effectief schoonmaken zijn gewoon water en keukenazijn of water met baksoda. De combinatie van deze ingrediënten kan wonderen doen. 

Om matte of glanzende tegels schoon te maken meng je gewoon warm water met azijn in een verhouding van 1 glas azijn per liter water. Daarna was je de tegels gewoon en laat je ze drogen. Om van de azijngeur af te komen, laat je de kamer gewoon goed luchten. Je kunt ook geparfumeerde azijn kopen, die je gemakkelijk op internet kunt vinden. Deze methode werkt heel goed voor het schoonmaken van badkamertegels. 

Azijn is nuttig voor het verwijderen van verschillende vlekken, maar het is beter het niet te vaak te gebruiken. Bij overmatig gebruik van azijn in vochtige ruimtes kunnen schimmels voorkomen. Het is ook belangrijk dat azijn niet in contact komt met metaal, acryl of plastic. Als je tegels licht vervuild zijn, is het soms voldoende om ze met warm water te wassen.

Zuiveringszout heeft reinigende en verzachtende eigenschappen. Het helpt je van kalkaanslag en vele andere vlekken af. Gebruik het om een speciale pasta te maken. Meng het gewoon met water in een verhouding van 3:1, schrob je tegels of laat de pasta een paar minuten staan en spoel dan goed af. Daarna veeg je de tegels droog. Gebruik een tandenborstel om moeilijke vlekken te verwijderen.

Vloertegel 60×120 cm marmerlook Cifre Statuario Mat RBT03

Hoe maak je de voegen schoon? 

Schone tegels zien er niet goed uit als je vergeet ook het voegen te reinigen. Vooral als de kleur licht is. Het schoonmaken van voegen lijkt misschien tijdrovend, maar er zijn manieren om het snel schoon te maken. Goed gekozen en aangebracht voegmiddel beschermt je tegels, voorkomt schade, beschermt tegen vocht, maar is ook een decoratief element. Dus hoe maak je voegen schoon zodat ze er als nieuw uitzien? 

Ten eerste is het, om de voegen lang mooi te houden, belangrijk om ze eerst te impregneren. Gebruik voor het impregneren van de voegen producten die daarvoor bedoeld zijn. Als je niet zeker weet welk product je moet kiezen voor je voegmiddel, vraag het dan aan je tegelspecialist in de winkel.

Ten tweede, zorg ervoor dat je je voegen regelmatig schoonmaakt. Dit moet minstens eenmaal per maand gebeuren. Je kunt chemische reinigingsmiddelen gebruiken om de voegen schoon te maken (maar zorg ervoor dat ze geen scherpe chemicaliën bevatten) of een pasta gemaakt met soda. Meng de baking soda met azijn in een verhouding van 1:1, breng de pasta dan aan op het voegen en laat het een paar minuten staan. Gebruik een oude tandenborstel om de pasta aan te brengen. Veeg het voegen vervolgens af met een natte doek en spoel na met warm water.

Ten derde, als je de frisheid van de voegen wilt herstellen, kun je witte tandpasta gebruiken. Breng het aan op een tandenborstel en schrob de voegen in een cirkelvormige beweging. Veeg het voegen dan gewoon droog.

Onthoud dat het een goed idee is om, voordat je het hele vloer- of wandoppervlak gaat schoonmaken, eerst te testen hoe het mengsel het voegen aantast. Als je een nieuwe methode probeert, test die dan eerst op een klein stukje.

Tegels schoonmaken tips - RB Tegels Blog

Gebruik kant-en-klare producten om keramische tegels schoon te maken

Er zijn veel producten op de markt voor het schoonmaken van tegels. De eindproducten bevatten een verscheidenheid aan chemicaliën die helpen vuil te verwijderen. Voordat je zulke kant-en-klare producten kiest, moet je letten op het oppervlak waarvoor ze gemaakt zijn.  

Als je tegels hoogglans zijn, gebruik dan een product dat voor dit type tegels geschikt is. Slecht gekozen producten die veel sterke chemicaliën bevatten kunnen het uiterlijk van een tegel aantasten. Het is daarom raadzaam het product te testen op een klein zichtbaar deel van de vloer voordat je het op het hele oppervlak gebruikt.

Wat gebruik je om de tegels schoon te maken; spons, doek of dweil?

Er is geen duidelijk antwoord op de vraag welke accessoires beter zijn voor om tegels schoonmaken. Een microvezeldoek werkt net zo goed als een spons of dweil. Het belangrijkste is om accessoires te kiezen die de structuur van de tegels niet beschadigen. 

  • Als je een spons gebruikt, zorg er dan voor dat je de tegels niet met de ruwe kant schrobt. Dit kan krassen veroorzaken op de tegels. Bovendien moet je ervoor zorgen dat de spons niet gerafeld is, want dat kan resten achterlaten op de voegen.
  • Een microvezeldoek of dweil is geweldig voor alle soorten tegels. Het kan ook gebruikt worden om tegels te drogen. Vergeet niet ze na elk gebruik goed uit te spoelen.
  • Een stoommop is een iets duurdere investering, maar zal het schoonmaken van tegels nog prettiger maken. Wat de stoommop je geeft, is het vermogen om zonder veel moeite vuil te verwijderen. En dat met alleen hete stoom. Je hebt dus geen chemicaliën nodig.

Het is belangrijk om te weten dat een stoommop geen vuil opzuigt zoals een stofzuiger. Daarom is het raadzaam eerst te stofzuigen. Als er opgedroogde vlekken op de vloer zitten, is het een goed idee om ze eerst te laten weken, zodat de stoommop ze beter kan verwijderen.

Bovendien mag de stoommop niet gebruikt worden om ruwe oppervlakken schoon te maken, want dan gaat de mopstof zeer snel achteruit. Tegels met een ruw oppervlak zullen niet grondig gereinigd worden met een stoommop. Toch is de stoommop een geweldig hulpmiddel als je hoogglanzende tegels hebt.

Heb je nog geen tegels in huis? Verander het dan met RB Tegels! 

In ons assortiment vind je wand- en vloertegels tegen scherpe prijzen. En de keuze is echt groot: je vindt tegels in alle kleuren, glanzend, mat, zelfs 3D wandtegels…. Je vindt hier zeker de juiste tegel die bij je interieur past. En als je inspiratie nodig hebt over hoe je tegels in je huis kunt gebruiken, neem dan een kijkje op onze Instagram!

Oorspronkelijke prijs was: € 38,00.Huidige prijs is: € 19,00. p/m2

Direct leverbaar

Select options
Oorspronkelijke prijs was: € 54,00.Huidige prijs is: € 30,00. p/m2

Direct leverbaar

Select options
Oorspronkelijke prijs was: € 42,00.Huidige prijs is: € 25,00. p/m2

Direct leverbaar

Select options
Oorspronkelijke prijs was: € 68,00.Huidige prijs is: € 35,00. p/m2

Direct leverbaar

Select options