De belangrijke tips voor het maken van badkamer

Of je nu je huidige badkamer gaat vernieuwen of nieuwe badkamer ontwerpen, je moet eerst weten waar je moet gaan beginnen. Lees voordat je op zoek gaat naar de beste tegels voor je badkamer eerst deze essentiële tips:

Maak eerst een moodboard om de stijl van je toekomstige badkamer te kennen.

Weet welke tegel het beste is voor de badkamer

Welke tegel voor badkamer? Korte vraag maar behoeft diepe uitleg. We maken het kort en eenvoudig. Maak je geen zorgen, je kunt altijd contact opnemen met onze tegelspecialist voor meer informatie.

Keramische tegels zijn het beste tegels voor badkamer en andere natte ruimtes zoals toiletten en keuken. Waarom? Lees verder…

 1. Keramische tegels voor badkamer zijn duurzaam

Keramiek is al lang beroemd om zijn duurzaamheid; het gaat lang mee. Dit is niet zonder reden. De manier waarop het gemaakt wordt verklaart waarom. Keramische tegels worden gemaakt van fijngemalen zand, klei en talk. Het bakproces is variabel, tussen 1000° C – 1250° C. Sommige tegels krijgen een glazuur, dat een tweede bakbeurt vergt. Het duurzame glazuur maakt de kleur en het patroon op het oppervlak van de tegels.

 1. Keramische badkamertegels zijn er in vele vormen

Tegenwoordig zien we hoe verschillende vormen van tegels we op de markt hebben. We gaan enkele van noemen:

  • Visgraat badkamertegel, de langwerpige tegels zijn er nu met duizend kleurvariaties. Ze slagen er nu in de top trends van het jaar te worden. Je kunt visgraat tegels ook op de vloer gebruiken, dus niet alleen voor de wanden.
  • Hexagon badkamertegel of honingraattegels, de platte vorm van zes rechte zijden tegels zijn niet meer plat. Ze komen met vele kleuren. Je vindt ook zeshoekige tegels met patroon als Portugese tegels. We vinden ook zeshoekige tegels met strepen.
  • Langwerpige badkamertegel, deze vorm hebben we al eerder gezien. Maar ze komen nu met langere en grotere formaten. Herinner je je de oude tijd toen ze in 20 cm breedte en 40 cm lengte kwamen? Wel, de trends veranderen. Je vindt ze in kleinere formaten zoals 30×60 cm, zelfs nu tegels met 120 cm breedte en 260 cm lengte!
  • De vierkante badkamer tegel, ook dit is niet echt een nieuwe vorm. Ze zijn er in 10×10 cm, 15×15 cm, 13×13 cm, 20×20 cm, 60×60 cm, enz. En net als de langwerpige tegel, vierkante tegels zijn ook in groter maten leverbaar. Tegenwoordig vind je ze in 90×90 cm, 120×120 cm en nog groter.
  • 3D badkamer tegels, deze nieuwkomer maakt nu zijn grote intrede. De vormen zorgen voor designwanden met een aantrekkelijk uiterlijk. De motieven maken een schaduweffect, gemarkeerd door reliëfs op het oppervlak. Dankzij de dimensionale vormgeving komen de lichtjes op oppervlakken, veranderen hun aanblik elke dag.
Twee soorten tegels goed gebruikt in de douche ruimte.
Twee soorten tegels goed gebruikt in de douche ruimte. Hier gebruikt onze klant zwarte hexagon tegels aan de wand met licht grijs betonlook tegels op vloer en wand.
Voorbeeld hoe je 3D mozaïek tegels in steenstrip look met licht grijs betonlook tegels in de badkamer kan gebruiken.
Voorbeeld hoe je 3D mozaïek tegels in steenstrip look met licht grijs betonlook tegels in de badkamer kan gebruiken.
 1. Keramische badkamertegels zijn er in vele uitvoeringen

Als het op vormgeving aankomt, kan niets op tegen de keramische tegels. Ze zijn er met veel meer dat je je kunt voorstellen. Laten we enkele van de knapperds noemen:

 1. Keramische tegels zijn een perfecte combinatie voor vloerverwarming.

Zelfs in de badkamer geleiden tegels de warmte van vloerverwarming. Nooit meer koude voeten na het douchen of ‘s morgens.

Let op de antislipwaarde van badkamertegels

Antislipwaarde of we noemen het ook R-waarde, kan in vele klassen verdeeld worden. Besef wel goed dat hoe hoger de R-waarde is, hoe moeilijker ze schoon te maken is.

 • R9, een normale greep met een hellingsvlak van 3° tot 10°. Prima voor de meeste huishoudelijke binnen toepassingen, zoals woonkamer, toilet, keuken en badkamer. Bij gebruik in een badkamer is een badmat (of handdoek) onontbeerlijk om op te stappen vanuit het bad of de douche.
 • R10, een gemiddelde greep met een hellingsvlak van 10° tot 19°. Behalve in badkamers voor huishoudelijk gebruik, waar het gebruik van een badmat essentieel is, kunnen ze ook gebruikt worden in keukens, woonkamers, gangen, enz.
 • R11, duidt op een sterke greep met een hellingsvlak van 19° tot 27°, ideaal voor ruimten voor voedselbereiding, middelgrote oefenkeukens en werkomgevingen met veel aanwezigheid van water, zoals spa’s.
 • R12, met een sterke greep en een hellingsvlak van 27° tot 35°, geschikt voor omgevingen waar zuivelproducten, vleeswaren of glibberige stoffen worden geproduceerd, grote keukens en werkomgevingen met veel aanwezigheid van water.
 • R13, zeer sterke grip met meer dan 35° helling, voor omgevingen waar voedsel geproduceerd wordt. Geschikt voor alle commerciële en residentiële projecten, zowel binnen als buiten. Deze antislip tegels zullen meestal gebruikt worden of zwembadomranding of openbare douches.

Weten hoe groot badkamer tegel moet zijn

Bij het ontwerpen van een badkamer moet je eerst de afmetingen van je badkamer weten. De meesten van ons hebben een kleine badkamer of weinig ruimte om een grote badkamer te maken. Kunnen grote tegels gebruikt worden voor een kleine badkamer? Ja. Voor een kleinere badkamer raden we juist aan grote maat tegels te gebruiken. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar zal de ruimte groter doen aanvoelen dan ze in werkelijkheid is. En je hebt minder voegen, die de illusie van een grotere ruimte geven.

En niet te vergeten: tegels van groot formaat zien er prachtig uit op zowel muren als vloeren. Waardoor je een grote en kleine badkamer een vlekkeloze afwerking geeft. Heb je een badkamer met een lager plafond, dan kun je langwerpige tegels verticaal leggen. Zo creëer je visueel een hogere badkamer.

kiest voor grote tegels om de badkamer groter te laten lijken

Weet welke tegel voor badkamer
Weet hoe groot je badkamer is en welke stijl badkamer je wilt ontwerpen.

Bedenk welke kleur tegels voor de badkamer

Er zijn duizenden kleurkeuzes die je voor badkamertegels kunt kiezen. Maar welke dan? Wees verstandig bij het kiezen van de juiste kleur voor de badkamer. We geven je enkele tips om je te helpen de kleur voor tegels in de badkamer te kiezen:

 • Bepaal de stijl van je badkamer waar je naar toe gaat.

We noemen enkele van de stijlen die je voor badkamer kunt gaan:

  1. Japandi stijl, is een combinatie van de Japanse en Scandinavische stijl. Gebruik hier de toets van houtlook tegels
  2. Scandinavische Stijl, duidt op eenvoud en minimalisme
  3. Moderne hotel-chique, gebruik marmerlook of gouden tegels om luxe in je badkamer te brengen
  4. Klassiek, leg aardekleurige tegels zoals beige, taupe, bruin of witte badkamertegels. Overweeg om Portugese tegels en handgevormde tegels te gebruiken. Voeg er klassiek sanitair aan toe. En je bent klaar om te gaan.
  5. Industrieel, overweeg metaallook tegels of de stevige betonlook tegels
  6. Minimalistisch, deze less is more stijl gaat nooit mis
  7. Landelijk, onze natuursteenlook tegels helpen je deze stijl te bereiken
  8. Botanisch, waarom zou je onze groene wandtegels niet bekijken? Probeer deze populaire visgraat groene tegels voor een modernere look
  9. Vrouwelijke stijl, gebruik bij deze stijl de roze tint tegels en pastelkleur tegels.
  10. De strandstijl, hier kun je koraalkleurige en blauwachtige tint tegels gebruiken. Je kunt ook het vleugje beige van het zand toevoegen

de juiste keuze van tegelkleur speelt grote rol in je badkamer. Lichte kleuren helpen om ruimte optisch groter te laten voelen.

 • Pas de stijl aan bij je karakter

Kies hoe je je badkamer wilt worden, niet alleen uit de nieuwste trends. Er is geen stijl die beter bij je past dan een stijl die bij je karakter past. Overweeg je keuze op basis van wie je bent, niet op die van iemand anders.

 • Gebruik niet te veel kleuren in je badkamer.

Je kunt 2 à 4 verschillende kleuren in je badkamer gebruiken. Maar niet meer dan dat als je het rustgevend wilt houden. Maar voor de durvers kun je natuurlijk zoveel mengen en combineren als je wilt.

Badkamer betegeld met donkere vloer betonlook tegel gecombineerd met bruine houtlook tegels.
Badkamer betegeld met donkere vloer betonlook tegel gecombineerd met bruine houtlook tegels.

Denk na over je doucheruimte

Nadenken over wat je voor de doucheruimte zult kiezen is ook van cruciaal belang. Wil je bijvoorbeeld een badkamer met inloopdouche maken door douchewand te gebruiken? Denk dan na over de douchevloer die je hier zult leggen. Of geef je de voorkeur aan een douchecabine? Ga je douchebak of tegels gebruiken voor de douche vloer?

 

Houd rekening met hoe je de badkamertegels schoonmaken

Denk, voor je de tegels koopt, goed na over hoe je de badkamertegels schoonmaakt. Als voorbeeld, vermelden we eerder dat hoe ruwer de tegels zijn, hoe moeilijker ze schoon te maken zijn.

Op onze website vind je een ruim assortiment vloertegels en wandtegels voor de badkamer. Kom langs in onze showroom om ze in het echt te zien. Je vindt er ook sanitair voor je badkamer. Zoals douchewand, regendouche, keramiek waskom, rimless toilet, enz. Zo kun je je moodboard realiseren door de tegels te combineren en ook zien of ze passen bij je gekozen kleur badkamer meubel of toilet fonteintje.

Neem monsters tegel van badkamertegels mee naar huis voor aankoop

De kleur van tegels in onze showroom kan anders zijn dan in je badkamer. Waarom? Omdat de verlichting de kleur beïnvloedt.

In onze showroom gebruiken we andere kleuren verlichting. We hebben ook veel grote ramen. Gelukkig kun je bij RB Tegels proeftegels vragen. Voor onze voorraadtegels is dat absoluut geen probleem. Maar voor de speciaal bestelde tegels kunnen we je de proefmonsters helaas niet geven. Maar je kunt ze wel van ons lenen en er borg voor betalen. Je kunt de stalen tegels voor een bepaalde tijd lenen. We geven je het borg geld terug als je de tegel terugbrengt. Vraag even naar de mogelijkheid bij onze verkoopmedewerker.

 

Meten en hermeten

Je hebt besloten welke tegels voor badkamer vloer en wanden. Geweldig. Nu zijn we bij de laatste stap. Zorg ervoor dat je alles meet en opnieuw meet. Overleg met je tegelzetter voor je met het project begint. Zo weten zowel jij als de tegelzetter wat te doen en wat te verwachten.

Vraag onze verkoopmedewerkers als je meer hulp of advies nodig hebt bij het beslissen welke badkamertegels of welk sanitair je moet nemen.