Kun je tegel op tegel leggen?

Als je niet meer tevreden bent over je huidige tegels in je badkamer is het tijd om de tegels te vervangen. Gelukkig hoef je niet altijd de oude tegels eruit te hakken en te vervangen door nieuwe tegels. Vaak is het ook een optie of de nieuwe tegels over de bestaande wand- en vloertegels te plakken. Dat scheelt je erg veel werk, tijd en stof. Dat klinkt iedereen als muziek in de oren. In dit artikel lees je het stappenplan voor tegels over tegels.

Tegels over tegels: waar moet je op letten

Stap 1: controleer je bestaande tegels

Het eerste wat je moet gaan doen als je tegels over tegels wilt gaan plakken is het controleren van de ondergrond. De tegels die je nu op de wand en vloer hebt zitten wordt namelijk de basis voor de nieuwe laag tegels. Door voorzichtig met een rubberen hamer op de bestaande tegelvloeren te tikken test je de draagkracht van de tegels. Klinkt het hol of voel je dat de tegels los zitten, vervang of verwijder de tegels dan. Je dient de plek waar de tegel heeft gezeten wel te egaliseren. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of de ondergrond wel waterpas is en dat er zich geen holtes in de wand en vloer bevinden. Zitten er scheuren in het bestaande tegelwerk, probeer dan uit te zoeken waar die scheuren vandaan komen. Vaak wijst het op spanningskrachten van de ondergrond. Het zou zonde zijn als dit ook gebeurt bij je nieuwe tegelwerk!

Tegels over tegels: waar moet je op letten

Stap 2: reinigen van de ondergrond

De tweede stap is het schoonmaken van de tegels. Dit is een stap die vaak over het hoofd gezien wordt, maar is wel noodzakelijk. Zorg voor dat je begint ervoor dat alle objecten zoals zeephouders en afdekplaatjes gedemonteerd worden. Dan kun je gaan beginnen met het schrobben van je tegels. Het is aan te raden hier professionele producten voor te gebruiken. Het is dan ook erg belangrijk voor de volgende stappen dat de ondergrond vet- en vuilvrij is. Is de vloer en wand dit niet, zal de lijm uiteindelijk niet hechten. Als alles grondig schoon gemaakt is laat je de vloer en de wand goed drogen.

Stap 3: de tegels voorstrijken

Dit is een stap die niet vergeten mag worden. Voordat je de tegels kunt gaan lijmen moet je eerst de oude tegels voorbehandelen. Er zijn speciale voorstrijk middelen beschikbaar die een iets grovere korrel bevatten. Dit zorgt er niet alleen voor dat de tegel later goed kan hechten, maar ook dat het hechtingsoppervlak groter wordt. Daarnaast is het voorstrijken van de vloer en muren een goed controlemiddel op te kijken of je wel goed gereinigd hebt. Als dit niet het geval is zal het voorstrijkmiddel niet hechten en erg ongelijkmatig drogen.

Tegels over tegels: waar moet je op letten

Stap 4: de tegels gaan lijmen

Nu kun je eindelijk je nieuwe tegels lijmen op de vloer en wanden. Het is wel belangrijk om vooraf te weten dat je vloer dus iets hoger wordt en dat dit invloed heeft op de deuren, meubels en leidingwerk. Niet elk type lijm is geschikt voor tegels over tegels. Het is dan ook aan te raden om flexibele tegellijm te gebruiken. Deze lijm compenseert bewegingen van de ondergrond en voorkomt dat tegels gaan scheuren. Als je zelf wilt gaan tegelen is het handig om kruisjes of een tegel leveling systeem te gebruiken om te zorgen dat je vloer mooi egaal wordt en je overal even grote voegen hebt. Daarnaast moet je er op letten dat je niet te veel lijm in één keer aanbrengt. Zorg ervoor dat wat je aanbrengt binnen 30 minuten is verwerkt, anders hecht de lijm niet meer voldoende.

Tegels over tegels: waar moet je op letten
Tegels over tegels: waar moet je op letten

Stap 5: de afwerking

Je nieuwe tegels zitten op de muur en dat betekent dat je bijna klaar bent, alleen nog de puntjes op de i. Wanneer de lijm volledig is uitgehard kun je gaan voegen. Dit zorgt ervoor dat de tegels goed en stevig op hun plek blijven zitten en dat er geen vuil tussen de tegels komt. Als het voegen gedaan is, hoef je alleen nog maar de randen af te kitten. Heb je nog inspiratie nodig? Bekijk zeker eens onze Pinterest. Deze staat vol met moodboards en inspiratie voor je nieuwe badkamer!

Tegels over tegels: waar moet je op letten
Tegels over tegels: waar moet je op letten
Tegels over tegels: waar moet je op letten

Tijd om tegels voor je badkamer te kopen? 

Bezoek onze grote tegelshowroom in Tiel.

In ons assortiment vind je wand– en vloertegels, maar nog belangrijker is dat je meteen de juiste voegkleur voor je tegels kunt vinden. In de showroom kun je ook meteen het juiste voegmiddel voor je tegels kopen. Alles op één plek.