Vloer- en wandtegels gerectificeerd of niet gerectificeerd wat is het verschil?
Het verschil tussen een gerectificeerde tegel en een niet gerectificeerde tegel is vrij simpel. Een gerectificeerde tegel heeft namelijk gezaagde kanten. Dit betekent dus dat alle randen en hoeken van deze tegels mooi strak en recht zijn.
Doordat deze tegels strak zijn afgewerkt is het ook strakker te plaatsen. De tegels komen dichter bij elkaar dus er is een minimale voeg nodig.
Zie hiernaast een foto van een gerectificeerde tegel.
Het woord gerectificeerd komt uit Italië. Op z’n Italiaans heet het rettifica of rettificato. Ook wordt het soms gekalibreerd of gecorrigeerd genoemd, dit is een wat makkelijker woord om te begrijpen. Zodra je spreekt met een vakman of vrouw zal er wel vaak gerectificeerd genoemd worden.
Bij een gecorrigeerde tegel raden wij altijd aan om een voeg aan te houden van 2 mm. Een voeg van 1 mm is ook een optie, maar volgens ons niet aan te raden. Een vloer of wand gaat namelijk werken (bijvoorbeeld doordat het huis iets verzakt etc.).
Gaat de wand of vloer werken en heb je te kleine voegen? Dan kan dit leiden tot scheuren in de tegels.
Een nadeel van gezaagde tegels is dat een tegelzetter meer tijd nodig heeft om ze te plaatsen. Het voordeel daartegen is dat het eindresultaat wel mooier is dan bij ongezaagde tegels. Een ander nadeel van gezaagde tegels is dat de ondergrond/ wand waarop de tegels komen vlak moet zijn.
Zit er een kleine oneffenheid in de vloer of wand en heb je te kleine voegen? Dan is het mogelijk dat je dit kan zien. De scherpe hoek van de tegel zal dan naar buiten steken. Hierdoor is het ook snel zichtbaar als een tegel niet recht geplaatst is.
Dit probleem is gemakkelijk te voorkomen door de wand vloer voor het plaatsen te egaliseren. Kortom: gerectificeerd is mooier en geeft een strak eindresultaat, maar heeft ook wat nadelen tijdens het plaatsen.
Bij niet-gerectificeerde tegels lopen de kanten een klein beetje rond/schuin. Dit leidt tot bredere voegen. Deze tegels zijn aan te raden bij een oneven wand of vloer. Door gebruik van deze tegels vallen schoonheidsfoutjes wat minder op.
Een ongezaagde tegel is makkelijker om zelf te plaatsen. Een normale voeg bij dit soort tegels is 3 tot 5 mm en soms nog wat groter. Een voeg van 3 mm is ook mogelijk bij een gezaagde tegel.
Let wel op, dit hangt af van de kwaliteiten van de tegelzetter. Natuurlijk komt daar ook bij kijken dat de vlakheid van de ondergrond ook meespeelt.
Zie hieronder enkele voorbeelden van wel en niet gerectificeerde tegels:
Heb je nog vragen of opmerkingen? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen! Onze verkopers helpen u graag verder.