Wat betekent gerectificeerde tegel?

Laten we beginnen met een korte definitie om je te helpen begrijpen wat een gerectificeerde tegel is. Het woord “gerectificeerd” komt uit Italië. Op z’n Italiaans heet het rettifica of rettificato. Soms wordt het ook gekalibreerd of gecorrigeerd genoemd, maar dit is niet helemaal de definitie van deze soort tegel. Zodra je spreekt met een vakman of vrouw zal er wel vaak gerectificeerd genoemd worden.

  • Gerectificeerde Vloertegel – Dit betekent dat het een speciale mechanische behandeling heeft ondergaan. Dit proces houdt in dat de tegel speciaal wordt gesneden, zodat de hoeken van de gerectificeerde tegels 90° zijn. Het is goed te weten dat het geen gekalibreerde tegel is. Een gekalibreerde tegel wordt gekenmerkt door het feit dat elke tegel in een partij perfect op dezelfde dikte is gezaagd.
  • Niet-gerectificeerde Tegel – Is echt altijd minder exact van maat dan een gerectificeerde tegel is. Het verschil is dat de hoeken van zo’n plaat licht afgerond zijn en niet altijd hetzelfde zijn. Bovendien kun je bij sommige niet-gerectificeerde tegels zien dat de randjes ook golvend zijn, in plaats van recht.
Vloertegel 60x60 cm Belgisch hardsteenlook Boston grijs RBT11_2

Nu je weet dat je bij ons twee soorten tegels kunt kopen. Dan is het de moeite waard om na te denken over welke je moet kiezen. De keuze hangt af van verschillende factoren, waaronder het beoogde ontwerp, de installatieomstandigheden, het budget en persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele overwegingen die je kunnen helpen bij het bepalen welk type tegel geschikt is voor jouw situatie.

Voorbeeld van een Niet-Gerectificeerde tegel

E12 vloertegel niet gerectificeerd voor CC7

Voorbeeld van een Gerectificeerde tegel

PS31 hoek van gerectificeerde tegel

Gerectificeerde tegels voegen

Voor gerectificeerde vloertegels wordt een minimum voegbreedte van 1,5-2 mm aanbevolen. Dit voegmiddel is bijna onzichtbaar. In ons assortiment hebben wij ook tegel levelling systeem clips, speciaal voor dit soort tegels. We raden kleinere voegen af omdat je muren of vloeren in je huis voortdurend “werken”, dus bewegen.

Tegels kunnen uitzetten en krimpen als reactie op temperatuur- en vochtigheidsveranderingen. Een iets bredere voeg biedt enige flexibiliteit en voorkomt dat de tegels tegen elkaar aandrukken bij uitzetting. Met voegen van minder dan 1 mm is er minder ruimte voor deze natuurlijke bewegingen, wat kan leiden tot barsten of breken van de tegels.

Voegen van niet-gerectificeerde tegel

Voor deze tegels wordt over het algemeen een iets bredere voegbreedte aanbevolen dan voor gerectificeerde tegels. Dit komt doordat niet-gerectificeerde tegels vaak kleine variaties in grootte en vorm kunnen hebben, en een bredere voeg kan helpen om deze natuurlijke onregelmatigheden op te vangen. Voor niet-gerect. tegels zul je een voegmiddel breedte van ten minste 3 mm te gebruiken. In onze showroom hebben we ook voegmiddel in verschillende kleuren. Door [hier te klikken] kun je de beschikbare kleuren van de voegmiddelen zien.

RBT38 niet-gerectificeerde tegel 60x60 cm

Niet-gerectificeerde tegel

Welk soort tegel moet je kiezen?

Kenmerken van gerectificeerde tegels:

  1. Moderne uitstraling: Als je een strak, modern ontwerp nastreeft met minimale voegen en grote, naadloze tegeloppervlakken, zijn deze soort tegels een uitstekende keuze. Ze dragen bij aan een eigentijdse en gestroomlijnde look.
  2. Designflexibiliteit: Gerectificeerde tegels bieden meer ontwerpmogelijkheden door de mogelijkheid van zeer smalle voegen. Dit kan vooral belangrijk zijn als je een specifiek tegelontwerp of patroon in gedachten hebt.
  3. Voldoende budget: Deze tegels kunnen duurder zijn dan niet-gerectificeerde tegels vanwege het precisieproces tijdens de productie. Als je bereid bent om iets meer te investeren voor een strakke, moderne uitstraling, kunnen gerectificeerde tegels een goede keuze zijn.
  4. Ervaren tegelzetter: Het plaatsen van gerectificeerde tegels vereist precisie en ervaring. Als je een ervaren tegelzetter hebt die bekend is met het werken met dit type tegels, kunnen deze tegels een geweldige optie zijn.
 21,00 p/m2

Direct leverbaar

Select options
 18,50 p/m2

Direct leverbaar

Select options
 35,00 p/m2

Direct leverbaar

Select options

Kenmerken van niet- gerectificeerde tegels:

  1. Traditionele uitstraling: Als je een meer traditionele of rustieke uitstraling wilt creëren, kunnen niet-gerectificeerde tegels met hun afgeronde randen en iets bredere voegen beter passen bij het gewenste design.
  2. Installatiegemak: Niet-gerectificeerde tegels zijn over het algemeen gemakkelijker te installeren vanwege de tolerantie voor kleine variaties in grootte. Dit maakt ze geschikt voor doe-het-zelfprojecten en kan ook handig zijn bij installatie in minder dan perfecte omstandigheden.
  3. Budgetvriendelijkheid: Als kosten een belangrijke factor zijn, kunnen niet-gerectificeerde tegels een meer betaalbare keuze zijn. Ze bieden nog steeds veelzijdigheid en stijl, maar tegen een lagere prijs.
  4. Gemakkelijk onderhoud: De iets bredere voegen van niet-gerectificeerde tegels kunnen gemakkelijker te onderhouden zijn, omdat er meer ruimte is voor vuil en vocht. Dit kan vooral handig zijn in ruimtes waar regelmatig reinigen nodig is, zoals badkamers.
 36,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options
 40,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options
 22,00 p/m2

Direct leverbaar

Select options
 45,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options

Klaar om nieuwe tegels te kopen?

Bezoek onze showroom in Tiel, waar je tegels van alle soorten vindt. Onze verkoopmedewerkers staan klaar om je te adviseren over de beste wandtegels en vloertegels.

Wij helpen je berekenen hoeveel m2 tegels je nodig hebt, welk voegmiddel je moet kiezen en welke tegels je samen kunt combineren. Profiteer van onze aantrekkelijke prijzen en kortingen en koop tegels die je interieur zullen transformeren.

Inspiratie nodig? Bekijk dan zeker onze Instagram en Pinterest waar je veel foto’s vindt!